1. Ga naar navigatie
  2. Bekijk inhoud van de pagina
  3. Ga naar zoeken

Vervoer met spoed

 

De ambulancehulpverlening staat 24 uur per dag paraat, alle dagen van het jaar. Als er sprake is van een levensbedreigende situatie, komt de ambulance met spoed naar u toe. In principe is de ambulance dan uiterlijk vijftien minuten na uw melding ter plaatse. De ambulance maakt bij levensbedreigende situaties altijd gebruik van zwaailicht en sirene.

 

Als de ambulance met zwaailamp en sirene rijdt, dan mag de chauffeur bepaalde verkeersregels negeren. Dat betekent echter niet dat alles mag. De chauffeur dient zich te houden aan de richtlijnen opgesteld door de branchevereniging, in samenspraak met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Zo mag de ambulance altijd gebruik maken van de busbanen, waardoor de aanrijtijden kunnen worden bekort.

 

Als de situatie minder levensbedreigend is, maakt de ambulance geen gebruik van zwaailicht en sirene en kan het langer duren voor de ambulance aanwezig is. Dit is mede afhankelijk van de verkeerssituatie. In deze situaties geldt als vuistregel dat de ambulance binnen dertig minuten ter plaatse moet zijn.

 

Welk ziekenhuis

In principe bepaalt de patiënt zelf naar welk ziekenhuis hij wordt vervoerd. In sommige gevallen adviseert de verpleegkundige de patiënt om voor een ander ziekenhuis te kiezen. Dit is afhankelijk van de aard en de omvang van het letsel of de aandoening en de behandelmogelijkheden per ziekenhuis. Als de patiënt deze keuze niet zelf kan maken, bijvoorbeeld omdat hij of zij buiten bewustzijn is, maakt de verpleegkundige de best mogelijke keus.


Je hebt javascript niet aan staan, of je browser ondersteunt geen javascript.

Deze website komt beter tot z'n recht wanneer javascript beschikbaar is. Ook Flash is niet beschikbaar zonder javascript.